03 februarie 2015

Cum poti sa fii liderul pietei si sa faci routere wireless atat de proaste? Exemplul TP Link

In imagine: TP-LINK TL-WR1043ND


A trecut vremea cand electronicele se faceau ca la carte, iar un produs de calitate gasesti cu greu azi in magazine, cu atat mai mult cu cat se pune un accent tot mai mare pe pret in detrimentul unui produs de care sa fii pe deplin multumit.

Totul a inceput o data cu trecerea la un nou abonament de Internet, mai rapid, care a necesitat schimbarea si echipamentului de retelistica, intr-unul cu suport Gigabit. (Pentru cei care nu stiu Gigabit inseamna viteze la Internet de pana la 1000 Mbps, ceea ce un router obisnuit nu poate atinge, in conditiile in care este limitat la cel mult 100 Mbps).
TP-Link Archer C2 - prea slab, mult prea slab pentru pretul cerut


Limitat sau nu de buget, am alocat initial circa 250 de lei pentru achizitionarea unui astfel de echipament si am ochit mai multe modele de pe piata, insa cel mai mult m-a atras un model de la TP-Link, lansat in cursul lui 2014, mai precis TP-Link Archer C2 AC750 (foto stanga), un router wireless capabil de standardul AC (viteze mai mari pe wireless si, practic, apropiat de cerintele viitorului in domeniu).

Cum tocmai ce se apropia Black Friday nu m-am hazardat si am profitat de reducerile de atunci achizitionandu-l la un pret de numai 170 de lei. Am zis ca am facut o super afacere, doar ca o data montat mi-am dat seama ca la reteaua de 5GHz daca ma indepartam 5m de el isi pierdea semnalul. Ca sa nu mai zic ca daca ma duceam cu telefonul sau tableta in bucatarie mai aveam o liniuta la semnal, asta intr-un spatiu de 70-80mp.

Ceea ce m-a suparat de fapt cel mai tare a fost ca desi semnalul nu era atat de puternic avea si probleme de incompatibilitate cu laptopul, acesta din urma neindentificand reteaua, asta desi la orice router ma conectam cu laptopul mergea totul fara probleme. Mai mult decat atat pana si constructia lui mi s-a parut de proastra calitate, dintr-un plastic ieftin si fara picioruse de cauciuc care sa-l sustina pe suprafata pe care l-am asezat.

In momentul de fata routerul se vinde chiar si cu 260 de lei. Dezamagit de achizitia facuta si de faptul ca nu ii pot valorifica potentialul la maximum l-am vandut.

Am revenit apoi la routerul meu, un Linksys WRT160n creat de Cisco, limitat la viteze de 10/100. Totul a mers perfect. Dar vitezele de download pe Internet s-au redus drastic si m-am vazut din nou nevoit sa caut un model Gibabit (pana la urma care mai era rostul sa platesc un abonament la Internet de mare viteza daca eu eram limitat de capacitatea routerului meu).Si ce am facut? Am ales tot un TP-Link…


Modelul TP-LINK TL-WR1043ND (foto cover), mai exact. Router Gigabit, 3 antene (teoretic acoperire mai puternica), o constructie mai solida decat cea a precedentului, mai masiv, chiar si cu un design mai reusit (dar tot fara picioruse de sprijin). Practic l-am cumparat (azi), pe 3 februarie 2015.

L-am montat, am facut setarile foarte repede (TP-Link are un sistem de configurare foarte ok si intuitiv) si l-am pornit. DEZASTRU! Cu 3 antene si cu o retea la potentialul maxim semnalul in camera vecina era la jumatate, iar pe smartphone viteza de download in testul SpeedTest era de 0,01 Mbps. Da, 0,01 Mbps! Am incercat sa il resetez, sa il restartez, sa ii schimb setarile – nimic! Jale! Am dat pe el 200 de lei degeaba! Il voi returna, dar imi pare rau ca retailerii care il comercializeaza chiar vand astfel de produse. Si vand bine. Si nu inteleg nici cum pe marile site-uri primeste atat de multe aprecieri, cand de fapt nu sunt ce trebuie sa fie. Nu am testat modele mai scumpe, dar mi se pare ca pentru un home user sa dai chiar si 200 - 250 de lei pe un router e un cost, cu atat mai mult cu cat il dai pe ceva inutil.

M-am reintors la Linksys-ul meu (in imagine - foto stanga) care nu are nicio problema si, chiar daca are antenele integrate, isi face foarte bine treaba in toata casa. No more TP-Link for me! Iar pe viitor mi-e invatatura de minte. Nu tot ce zboara se mananca! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu